LinkedInFacebooktwitterGoogle+
  • Van Gurp Financieel Advies
  • Beverweg 78
  • 4817 LP Breda
  • Telefoon: 076 - 571 54 46
"De van Gurp
filosofie: voor
iedere klant
een stapje extra"

Nieuws


Het verzuim daalt tijdens de Olympische Spelen

Het verzuim daalt tijdens de Olympische Spelen

Is het nu feit of fabel dat het verzuim stijgt tijdens populaire sportevenementen zoals het WK of de Olympische Spelen? Uit onderzoek van 365/ArboNed blijkt dat werkgevers tijdens deze editie van de Olympische Spelen voldoende ruimte bieden aan de individuele behoeften van werknemers. Uit de cijfers blijkt namelijk dat het verzuim tijdens dit grote sportevenement niet stijgt. Sterker nog, 365/ArboNed stelt dat het verzuim juist daalt. Hoe kan dat?

Veel mensen willen tijdens de Olympische Spelen de populairste wedstrijden of onderdelen met eigen ogen bekijken. Met een beetje pech vallen die onder werktijd, maar genoeg mensen blijven er ook langer voor op en slapen daardoor korter. U zou dus verwachten dat de verzuimcijfers tijdens dit soort populaire sportevenementen in het rood schieten. Toch hoeft dat niet het geval te zijn. In de eerste week van de Olympische Spelen 2012 meldden 6 op de 1.000 werknemers zich ziek. Normaal gaat het – buiten de grote sportevenementen om – om zo’n 8 ziekmeldingen per 1.000 werknemers. 365/ArboNed vermoedt dat dit komt omdat werknemers zich minder snel ziek durven te melden vanwege de crisis.

Verzuim tijdens Spelen 2008 twee keer zo hoog

Dat een daling van het verzuim tijdens de Olympische Spelen geen terugkerend patroon is, blijkt wel uit de verzuimcijfers tijdens de Spelen van 2008. Tijdens de Olympische Spelen in Peking was er namelijk sprake van maar liefst 16 ziekmeldingen per 1.000 werknemers. Dat is dus ruim twee keer zo veel als tijdens deze editie van de Spelen. In dat jaar was duidelijk geen sprake van een dempend effect op de ziekmeldingen als gevolg van de crisis.

Verzuim daalt door flexibele werkgever

Een ander opvallend verschil tussen de Spelen van 2008 en 2012 is dat de uitzendingen dit jaar meer overdag en in de avonduren plaatsvinden. In 2008 moesten de mensen vooral in de nachtelijke uren en ’s ochtends vroeg voor de buis en dat werkt slaapgebrek al snel in de hand. Een derde verklaring voor de constante – en zelfs dalende –verzuimcijfers tijdens deze Spelen is dat werkgevers over de tijd flexibeler zijn geworden. Werknemers krijgen steeds meer invloed op hun eigen werktijden en kunnen makkelijker verlof opnemen.