LinkedInFacebooktwitterGoogle+
  • Van Gurp Financieel Advies
  • Beverweg 78
  • 4817 LP Breda
  • Telefoon: 076 - 571 54 46
"De van Gurp
filosofie: voor
iedere klant
een stapje extra"

Nieuws


Verklaring zakelijke bestelauto alleen nog digitaal

Verklaring zakelijke bestelauto alleen nog digitaal

De Belastingdienst wordt steeds digitaler. Het formulier ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ kunt u sinds kort niet meer downloaden en uitprinten. Wilt u deze verklaring indienen of intrekken, dan doet u dit volledig digitaal via het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst.

Werknemers met een bestelauto van de zaak die hier alleen zakelijk mee rijden, moeten dit kunnen aantonen om ervoor te zorgen dat u de bijtelling achterwege kunt laten. Dit kunnen ze doen met een rittenadministratie, maar het bijhouden hiervan kost de werknemer veel tijd. Sinds dit jaar is het ook mogelijk om met een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ duidelijk te maken dat de werknemer de bestelauto niet voor privézaken gebruikt.

Bij privégebruik direct de verklaring intrekken

U dient deze verklaring in namens uw werknemer. Dit kan sinds kort alleen nog digitaal via het beveiligde gedeelte van de website van de fiscus. Het papieren formulier komt daardoor te vervallen. Ook het intrekken van de verklaring moet u digitaal doen.
Blijkt de werknemer na het indienen van de verklaring toch privékilometers te hebben gereden met de bestelauto, dan moet u de verklaring meteen digitaal intrekken. Ook moet u dan bijtelling gaan rekenen voor de rest van dat kalenderjaar. Voldoet u niet aan uw meldingsplicht, terwijl u wel van het privégebruik op de hoogte was, dan kan uw onderneming een naheffingsaanslag en een boete krijgen. Als u niet wist van het privégebruik, komen de naheffingsaanslag en de boete voor rekening van de werknemer.