LinkedInFacebooktwitterGoogle+
  • Van Gurp Financieel Advies
  • Beverweg 78
  • 4817 LP Breda
  • Telefoon: 076 - 571 54 46
"De van Gurp
filosofie: voor
iedere klant
een stapje extra"

Nieuws


Beginnen bv veel eenvoudiger

Beginnen bv veel eenvoudiger

Beginnen bv veel eenvoudiger

 

Ondernemers die twijfelen over de rechtsvorm voor hun zaak hakken nu misschien makkelijker de knoop door. Sinds 1 oktober is het eenvoudiger en goedkoper geworden bv op te richten.

 

De oprichter van een bv hoeft volgens de nieuwe regels geen startkapitaal van €18.000,- meer neer te tellen. Om administratieve rompslomp terug te dringen , zijn ook de verplichte bank- en accountancyverklaring vervallen. Ook voor bestaande bv’s is het een en ander veranderd, het gaat dan onder meer om regelingen over soorten aandelen, de wijze van vergaderen en de aansprakelijkheid van bestuurders en aandeelhouders. Het startkapitaal werd gezien als ‘verzekering’ voor schuldeisers , in plaats daarvan geldt nu een uitkeringstoets. Dat betekent dat de bv geen dividend mag uitkeren als duidelijk is dat het bedrijf zijn schulden niet kan betalen.

 

Voor ondernemers kan de bv een hoop financiële en juridische voordelen hebben, aldus de het ministerie van economische zaken. Zo is de bv een rechtspersoon, wat inhoudt dat bij schulden niet de ondernemer maar het bedrijf aansprakelijk is. Vooral bij grote financiële investeringen kan dat aantrekkelijk zijn. Ook is de vennootschapsbelasting voor winst en omzet voor een bv lager, wat in het geval van hogere winst fiscaal voordeliger kan zijn dan de aftrekposten waarvoor bijvoorbeeld een zzp’er in aanmerking komt.

Een op de 3 ondernemers met een eenmanszaak, vof of maatschap vraagt zich naar aanleiding van het nieuwe bv- recht af of zij nog wel de juiste rechtsvorm hebben, blijkt uit onderzoek van de kamer van koophandel. Vooral onder het sterk toegenomen aantal zzp-ers rijst de vraag of het niet slim is te kiezen voor een bv. Voor de meeste kleine ondernemers is een bv niet interessant, zegt belangenorganisatie ZZP Nederland “het is pas zinvol een bv op te richten bij een winst van zo’n €150.000,- zegt Johan Marrink van de belangenorganisatie. Nederland telt zo’n 750.000 zzp‘ers, voor zo’n 10 procent daarvan zou een bv interessant kunnen zijn. Een bv wordt fiscaal pas aantrekkelijk vanaf anderhalve ton winst omdat de directeur zichzelf dan een salaris van minimaal € 41.000,-  moet uitkeren. Daarover moeten loonbelasting en sociale premies worden afgedragen. Naarmate de winst hoger lift , zal de directeur een hoger salaris opstrijken en komt hij of zij in de hoogste schaal terecht.