LinkedInFacebooktwitterGoogle+
  • Van Gurp Financieel Advies
  • Beverweg 78
  • 4817 LP Breda
  • Telefoon: 076 - 571 54 46
"De van Gurp
filosofie: voor
iedere klant
een stapje extra"

Nieuws


Vervanger voor de Verklaring arbeidsrelatie

Vervanger voor de Verklaring arbeidsrelatie

 

U kunt straks zelf de arbeidsrelatie met de opdrachtnemer beoordelen als de nieuwe webmodule de taak van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) gaat overnemen. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft aangegeven dat hij de VAR wil vervangen, omdat het huidige systeem volgens hem niet langer voldoet.

 

Het kan soms onduidelijk zijn of u loonheffingen moet inhouden en afdragen over het loon van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) of freelancers. Om zekerheid te krijgen over de arbeidsrelatie kan de zzp’er of freelancer op dit moment een VAR aanvragen bij de Belastingdienst. Op basis van een vragenlijst beoordeelt de fiscus dan de arbeidsrelatie. Het komt echter regelmatig voor dat achteraf blijkt dat de informatie niet klopt of dat de situatie is gewijzigd. De afgegeven VAR is dan niet juist met alle gevolgen van dien.

 

Samen arbeidsrelatie bepalen

Staatssecretaris Weekers van Financiën wil dit systeem wijzigen, omdat het niet langer voldoet. Het aantal aanvragen voor de VAR neemt behoorlijk toe en het is voor de fiscus niet langer mogelijk om ze allemaal te controleren. Met de webmodule krijgt u de mogelijkheid om samen met de opdrachtnemer de arbeidsrelatie te bepalen. Het is de bedoeling dat webmodule per 1 januari 2014 verplicht wordt. De Kamer van Koophandel zal de uitvoering voor zijn rekening nemen. Het is hierdoor mogelijk dat de zzp’er of freelancer de module gelijktijdig met de inschrijving van de onderneming in het Handelsregister invult. De Tweede en Eerste Kamer moeten het voorstel nog wel behandelen.