LinkedInFacebooktwitterGoogle+
  • Van Gurp Financieel Advies
  • Beverweg 78
  • 4817 LP Breda
  • Telefoon: 076 - 571 54 46
"De van Gurp
filosofie: voor
iedere klant
een stapje extra"

Nieuws


VAR en DBA, hoe zat het ook alweer?

VAR en DBA, hoe zat het ook alweer?
DBA staat voor Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Deze wet heeft de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) vervangen. Waar eerst een onderlinge overeenkomst voldoende was kijkt de belastingdienst nu naar elk nieuwe afspraak tussen opdrachtgevers en zzp'ers. 

Met een VAR verklaring hadden opdrachtgevers enige zekerheid dat er voor ingehuurde zzp'ers geen loonheffingen betaald hoefden te worden. Het nadeel hiervan was dat opdrachtgevers in feite normaal personeel hadden die werden ingehuurd als zzp'er om zo geen loonheffingen te betalen. Om dit tegen te gaan zou de belastingdienst elke onderlinge afspraak beoordelen of dit niet gaat om een dienstverband. Uit dit idee is de wet DBA ontstaan.

Het nadeel van de DBA is dat opdrachtgevers nu wat terughoudender zijn met het inhuren van een zzp'er. De zekerheid dat er geen loonheffingen over de ingehuurde zzp'er moet worden betaald is er niet meer.

De wet is sinds 1 mei 2016 van kracht. Er zou een overgangperiode zijn van 1 jaar. Omdat er nog teveel onduidelijk was over deze wet is de overgangsperiode uitgesteld naar 1 juli 2018. In de tussentijd blijft de wet wel van kracht en controleert de belastingdienst de overeenkomsten tussen opdrachtgever en zzp'ers

Wij kunnen een overeenkomst voor u onder de loep nemen en kijken of hier sprake is van een dienstverband of juist niet. U weet als opdrachtgever en zzp'er dan meteen waar u aan toe bent.

Vragen? neem gerust contact met ons op.
Overzicht van alle nieuwsberichten | geplaatst op: 29-08-2017