LinkedInFacebooktwitterGoogle+
  • Van Gurp Financieel Advies
  • Beverweg 78
  • 4817 LP Breda
  • Telefoon: 076 - 571 54 46
"Altijd
verzekerd
van het beste
advies"

Nieuws


Alternatieven voor de spaarrekening

Alternatieven voor de spaarrekening
Doordat de rente op het spaargeld tegenwoordig tegen de 0% aanzit, kost het u nu alleen maar geld om het op de spaarrekening te laten staan. Dit komt bijvoorbeeld door de belasting die u betaalt over box 3 of het minder waard worden van het geld (inflatie). Het is zonde om uw geld zomaar op de spaarrekening te laten staan. Er zijn maar genoeg alternatieven.

1. Extra storten spaarpolis
Een spaarpolis is een ander woord voor een kapitaalverzekering. Een spaarpolis wordt meestal gebruikt voor het aflossen van een hypotheek. Op de spaarpolis kan een groot bedrag gespaard worden, waarover geen belasting wordt betaald. Het grote voordeel van extra geld storten op uw spaarpolis, is dat u over het geld dezelfde rente krijgt als dat u aan hypotheekrente betaald. U krijgt dus een hogere spaarrente. Mocht u een extra storting doen, dan gaat de premie naar beneden of de looptijd wordt verkort. De polis keert niet méér uit dan het afgesproken eindbedrag. Er zitten belastingtechnisch nog wel wat haken en ogen aan.

2. Aflossen op de hypotheek
Het is vaak mogelijk om bij de bank minimaal 10 procent van de oorspronkelijke hoofdsom boetevrij af te lossen. Hierdoor gaan de maandelijkse lasten ook nog eens omlaag, dus dat is een mooi voordeel. Doordat u extra aflost, blijft er ook minder geld op uw spaarrekening staan. En als het bedrag op 1 januari op de spaarrekening op z'n laagst is, dan betaalt u hier minder belasting over. U moet er wel rekening mee houden dat er enige tijd overheen kan gaan voordat uw opdracht wordt verwerkt. Dus wilt u op 1 januari een zo laag mogelijk bedrag op uw spaarrekening hebben staan, zorg dan dat u op tijd bent met aflossen.

3. Beleggen in aandelen
Een andere optie om iets te doen met uw spaargeld, is het beleggen in aandelen. Het beleggen in aandelen betekent dat u een klein stukje van een bedrijf koopt. Als u over genoeg aandelen beschikt, dan krijgt u zelfs zeggenschap in het bedrijf en ook een klein deel van de winst. Maar de meeste mensen kopen een aandeel om deze na enige tijd bij een hogere koers met winst te verkopen. Het beleggen in aandelen kan dus een beter rendement opleveren dan de rente die u over het bedrag op uw spaarrekening krijgt. Het beleggen in aandelen brengt alleen wel risico's met zich mee. Het kan namelijk ook zo zijn, dat de aandelen minder waard worden en dan maakt u verlies. Het is dus belangrijk dat u zich goed inleest in het bedrijf bij wie u in de aandelen wilt investeren. Ook wordt er aangeraden dit alleen te doen met geld dat u op langere termijn kunt missen.

4. Schenking
Het is ook weer mogelijk om een eenmalige schenking van maximaal €100.000,- te doen. Er zitten wel wat voorwaarden aan deze schenking. Zo moet de persoon die het geld ontvangt tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Ook moet het bedrag aan het eigen huis besteed worden. U kunt hierbij denken aan een verbouwing of het kopen van een huis. De schenking moet echter wel binnen 3 jaar gebruikt zijn. Op deze manier kunnen ouders hun kinderen een steuntje in de rug geven, mochten ze het moeilijk hebben om als starter een woning te kopen.
Overzicht van alle nieuwsberichten | geplaatst op: 08-11-2017