Onderdeel 4 – Zelf sparen

Vroeger was een eigen huis één van de belangrijkste zekerheden voor je toekomst. Inmiddels ontvangt iedereen AOW, bijna iedereen pensioen via de werkgever, en kun je fiscaal vriendelijk je pensioen aanvullen. Maar wat als je eerder wilt stoppen met werken? Dat is mogelijk, mits je voldoende zelf spaart. Of door je hypotheek af te lossen. 

 Bekijk onze pagina over pensioen via je werkgever

Fiscaal voordeel: pas ná pensioenleeftijd
Nederland kent goede mogelijkheden om fiscaal vriendelijk bij te sparen. Het fiscale voordeel ervaar je echter pas nadat je de wettelijk bepaalde pensioenleeftijd bereikt hebt. Op dat moment wordt er belasting geheven over jouw pensioengeld. Die belasting is lager dan wanneer je nog aan het werk bent.

Eerder stoppen? Zelf sparen!
Als je eerder wilt stoppen met werken, heb je daarvoor een extra spaarpot nodig. Die spaarpot kan bestaan uit eigen geld op een eigen spaar- of beleggingsrekening. Of uit een afgeloste hypotheek.

Huis gebruiken voor pensioen?
Een andere optie is het aflossen van je hypotheek. Door je hypotheek af te lossen, mijd je de vermogensrendementsheffing. Het geld dat je gebruikt voor het aflossen staat ten slotte niet langer op je spaarrekening. 

Nadeel is wel dat jouw geld na het aflossen ‘vastzit’ in je huis. Ofwel: je moet eerst verhuizen naar een goedkoper huis, naar een huurwoning of een nieuwe hypotheek sluiten, om je pensioengeld te kunnen ontvangen. 

Een goede inventarisatie van je wensen en mogelijkheden is essentieel. Neem contact op voor de mogelijkheden via onderstaand formulier.

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Van Gurp Financieel Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie